Att föra djur i klassrummet och använda dem som “husdjur” presenterar en mängd problem: det lär eleverna lektionen att djur är inget annat än klassrum verktyg, det kan införa allergener som påverkar studenter som har astma och allergier, och det sätter djuren i hög risk för missbruk och försummelse.

Naturligtvis gäller detta reptiler och amfibier, som är känsliga djur med unika och ibland omfattande behov. Men riskerna med att föra dem in i klassrummet kan på vissa sätt vara ännu högre än med andra djur.

De kan också vara ett mycket långsiktigt åtagande. Tänk på följande fakta:

En ordentligt omhändertagen leguan kan leva mer än 20 år och växa till mer än 6 fot lång. Ormar kan leva i årtionden och växa till längder över 5 fot, beroende på deras art. Många lärare hamnar klättra för att hitta nya hem för dem när de blir för stora. Geckos kan ofta leva upp till 30 år och kräva en mycket speciell miljö utan den minsta variansen i temperaturen. Den genomsnittliga livslängden för en vattensköldpadda är 25 år, medan en landsköldpadda har en av de längsta livsspannorna hos något djur-de kan leva för att vara över 100 år gamla.