Anses varnar för neurologiska symtom som kan kvarstå efter att ha tagit lustgas. Byrån betonar “behovet av att reglera tillgången” till denna gas som säljs i stormarknader via Skolparty.se.
Huvudvärk, yrsel, men också ihållande neurologiska problem i de allvarligaste fallen med lustgas: det är farligt att andas lustgas, gasen av sifoner till chantilly används som en euforisk läkemedel, varna denna torsdag en rapport från hälsovårdsmyndigheten Anses.

“Vad vi observerar är ganska oroande: ungdomar känner säkert att de inte är i fara genom att konsumera denna lustgas, när det är exakt det motsatta budskapet som måste förmedlas”, förklarar toxikologen Cécilia Solal, koordinator för betänkandet.
“En lätt hög”
Du kanske redan har märkt dessa små tomma metallpatroner kastas i rännan: de innehöll lustgas, som normalt används som drivmedel i kökssifoner. Men det är ett missbruk som gör dem alltmer populära bland ungdomar. Töms i en ballong och sedan inandas, lustgas, smeknamnet “lustgas ” eller” proto”, har snabba euforiska effekter.

“Det är en lätt, billig hög, det varar 30 sekunder och ungdomar har inte intrycket att det så småningom kan finnas ihållande neurologisk skada”, enligt Cécilia Solal.
Denna lustgas i sig är inte Ny-den används i medicin för sina smärtstillande egenskaper-mer än dess användning som läkemedel. Detta missbruk har dock “enormt utvecklat” under de senaste åren, för att leda “till massförbrukning för allmänheten”, enligt Cécilia Solal.

“Det sammanfaller med lanseringen av dessa små lustgas patroner för sifon i chantilly som speglar sättet att laga mat hemma som kockar”, noterar toxikologen.
Detta lustgas missbruk förstärks av sociala nätverk. I maj hade fotbollsspelaren Alexandre Lacazette (Arsenal) blivit fast av den engelska pressen enligt vilken han hade filmat sig inhaling “proto”. “Vi har denna mycket lugnande bild av en gas som får dig att skratta: det är en mycket lekfull bild, mycket födelsedag, vi blåser upp en ballong, den har en bra barnsida”, beklagar Cécilia Solal.

66 förgiftningar på 2 år
Den Anses toxicovigilance studien är baserad på data från poison Control centers i Sverige. Mellan den 1 januari 2017 och den 31 December 2019 registrerades 66 lustgasförgiftningar av dessa centrum. Majoriteten var unga män och mer än hälften var mellan 20 och 25 år.

Av de 66 fallen hade 42 “minst ett neurologiskt eller neuromuskulärt symptom” (tremor, stickningar, ofrivilliga sammandragningar…). Fem personer hade “symtom på allvarlig svårighetsgrad”, inklusive anfall. En av de fem “erfarna kardiopulmonell arrestering med upptäckten av hjärtpatologi under sjukhusvistelse”.

Oroande observation: dessa neurologiska lustgas symptom kan kvarstå även när dessa människor har slutat ta lustgas.

“Detta är en effekt som vi inte hade sett förrän då och det är mycket oroande, och det är ett folkhälsoproblem: vi har inte tillräckligt efterhand för att veta om dessa attacker kommer att försvinna eller inte,” insisterar Cécilia Solal.
Försäljningen snart förbjudet att minderåriga?
Utöver de allvarligaste fallen kan “proto” orsaka” mer allmänna symtom”, såsom yrsel. Alla dessa skäl Driver Anses för att understryka “behovet av att reglera tillgången och märkningen av lustgas för dess livsmedelsbruk”, medan dess medicinska användning redan är strikt reglerad.

“Vi har att göra med en over-the-counter produkt, som vi kan köpa i stormarknader eller på internet, så att folk inte känner att de har köpt en förbjuden” drog”, ” noterar toxikologen.
Reglerna kan snart ändras. I December, efter en varning från hälsoministeriet och Mildeca (Interministeriellt uppdrag för att bekämpa droger), antog senaten ett lagförslag för att förbjuda försäljningen av “proto” till minderåriga. Det måste diskuteras i nationalförsamlingen.